Se effekten i bilden, av olika exponeringstider

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Se effekten i bilden, av olika exponeringstider

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

Lär dig hur slutartiden påverkar bilden. David Brohede visar med konkreta bildexempel hur bilden blir på olika exponeringstider.
Köp medlemskap
Exponeringstiden, alltså hur länge ljusinsläppet pågår, räknas i delar av sekunder. Står det 125 betyder det 1/125, en 125-dels sekund. Så högre siffra betyder kortare tid. Det här är ju en aning bakvänt. Du kommer att höra både ordet slutartid och exponeringstid. Ibland bara tid. De betyder exakt samma sak, hur länge slutaren är öppen och exponerar sensorn för ljus. Testa gärna du också. Ställ kameran i S- eller Tv-läge och vrid på kommandoratten för att justera slutartiden. Kanske har du en slutartidsratt istället och då vrider du bra på den. Jag börjar med en så kort slutartid jag kan med den här kameran, 1/4000. Här ser du mig springa under 1/4000 sekund. Ser du hur rörelsen är totalt fryst. Sedan förlänger jag slutartiden. 1/2000. 1/1000. 1/500. 1/250. Ser du hur rörelsen börjar synas lite nu. På 1/125 är det tydligt att jag hinner röra mig framåt under exponeringstiden. Den här effekten blir mer och mer påtaglig när jag ökar till 1/60. 1/30. 1/15. 1/8. På 1/4 börjar jag se ut som ett spöke lite grann. Jag hinner röra mig en hel del under den här kvartssekunden. På 1/2 sekund ser du nästan bara min fot. För den står på samma ställe ett litet tag i alla fall. Sedan förlänger jag till en hel sekund. Det här markeras med ett citattecken. Nu ser du mina ben svagt men i övrigt nästan ingenting. Sedan förlänger jag till två hela sekunder. Kom ihåg det här, en tvåa med citattecken betyder alltså två sekunder, medan bara siffran 2 betyder 1/2 sekund. Till sist har jag en bild på fyra sekunder. Nu är jag i stort sett försvunnen här, jag hinner springa en ganska bra bit. Men sedan blir det längre och längre, ofta upp till 30 sekunder. Kolla på din kamera. Bra! Nu har du koll på spaken exponeringstid. Det här kommer att vara ett av dina viktigaste verktyg för att skapa fotoeffekter med din systemkamera.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter