Så får du till det korta skärpedjupet i proffsiga porträtt

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Så får du till det korta skärpedjupet i proffsiga porträtt

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

David Brohede lär dig vilka tre saker du ska tänka på för att få till maximalt sudd i bakgrunden på dina porträttbilder.
Köp medlemskap
En av de grejer som gör att systemkamerabilder uppfattas lite extra proffsiga är det korta skärpedjupet. Alltså att bakgrunden i bilden kan göras suddig. Det här kan du ordna på två sätt. Antingen som ett optiskt eller fysikaliskt fenomen, vilket jag kommer att visa dig nu. Eller genom mjukvara, alltså bildbehandling i efterhand, vilket din mobilkamera använder för att skapa just den här effekten. Jag kallar det här för suddtricket och nu vill jag visa dig vilka tre grejer du behöver göra för att få en mer suddig bakgrund i dina bilder. För även om det optiska fenomenet kort skärpedjup uppstår mycket tack vare systemkamerans stora bildsensor så behöver du ändå ofta anstränga dig lite för att få det där suddet. Jag tycker att en suddig bakgrund, som den här, verkligen ger porträttet liv. Man fokuserar på personen på ett väldigt tydligt sätt. Ja, så här gör du: För att skapa den här effekten behöver du tre verktyg i din verktygslåda. 1. Gå närmare. För avståndet från kameran till motivet styr skärpedjupet rätt mycket. Kommer du närmare motivet med kameran får du mera sudd. 2. Välj en lång brännvidd, alltså millimetertalet på objektivet. Om du har en 16-50 som jag har här då zoomar du in till 50. 3. Öppna bländaren så mycket det går. Stor bländaröppning är alltså lågt bländartal, som du säkert kommer ihåg. Du kan tänka det här som en tumregel att siffran, alltså bländartalet, är ungefär lika med skärpedjupet. Så lågt tal – kort skärpedjup. Alltså gå nära, zooma in och öppna bländaren. Då får du maximalt sudd i bilden. Om du ändå inte tycker att du får till det där supersuddiga, då kan det vara så att du har upptäckt gränsen för ditt objektiv. Precis det här är anledningen till att många fotografer investerar i ljusstarkare objektiv med största bländaröppning på kanske 1,8 eller till och med 1,4. Ser du vad du kan få till med ett fast 50mm-objektiv med största bländaröppning på 1,8. Till vänster har du standardzoomen inzoomad till 85mm på största bländare som är f 5,6. Inte jättestor ljusöppning. Till höger har du istället fast 50mm på bländare 1,8. Det fina med att du har en systemkamera är ju möjligheten att byta objektiv den dagen du vill investera i något mer. Vad gäller sudd kommer du väldigt långt med ett relativt billigt fast objektiv med största bländaröppning på runt 1,8. Så lägg suddtrickets tre grejer på minnet: Gå nära, zooma in och öppna bländaren.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter