David Brohede visar hur du tar proffsiga porträtt

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

David Brohede visar hur du tar proffsiga porträtt

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

Med stor bländaröppning och ögon-autofokus, kan du enkelt få fina porträttbilder. David Brohede visar dig hur du använder kursens kunskaper för att få bättre porträtt.
Köp medlemskap
Jag skulle göra en porträttserie på David och Matilda. Mitt recept rent fototekniskt var egentligen väldigt simpelt. Jag hade en fast 50mm-optik med stor bländaröppning så att jag får ett riktigt kort skärpedjup. Jag körde på A-läge så att jag kan prioritera den stora bländaröppningen. Jag använde lite exponeringskompensation ibland om det behövdes. Autofokusen ställde jag på AF-C, alltså följande fokus, och ögonautofokus aktiverat. Då kan jag vara lugn i att kameran kommer att följa ögonen och fokusera på dem. Dessutom fotograferar jag i jpeg plus raw, så att jag har större friheter i bildbehandlingen sedan. Sedan gällde det bara att leta efter intressant ljus och att fånga dem i det ljuset. Vi fick möjlighet att gå runt och fota i flera olika miljöer. Men grundreceptet med största bländare och ögonautofokus, det är detsamma i alla de här bilderna. ♫ Musik ♫ Bra porträtt handlar mest om förtroende och kommunikation. Allt det här med kamerateknik, exponering, bländare och autufokus, det behövs ju men med tiden kan du sköta mer och mer av det med ryggmärgen. Då kan du istället lägga ditt fokus på att kommunicera och skapa förtroende. ♫ Musik ♫ Jag älskar ju också motljus och ville förstås få några motljusbilder i den fina eftermiddagssolen. Men kolla här vad som hände: Trots lägsta ISO-tal och kortaste slutartid på 1/4 000, så blev den här bilden en aning för ljus på grund av den stora bländaröppningen. Du ser hur stora delar av jpeg-bilden blir kritvita och helt överexponerade. Sådant kan ju hända förstås. Med just de här bilderna så gick det ganska fint att rädda i bildbehandlingen sedan, tack vare att jag fotade också i raw-format. För raw-formatet innehåller lite mer information, både i det allra ljusaste och i det allra mörkaste i bilden. ♫ Musik ♫ Efter fotograferingen så valde jag ut de bilderna jag tyckte bäst om och redigerade dem från raw-filerna. Och så här blev bilderna som jag sedan skickade till paret. ♫ Musik ♫

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter