Oskärpa kan bero på rörelse eller ofokus

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Oskärpa kan bero på rörelse eller ofokus

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

Att få oskarpa bilder kan vara frustrerande. David lär du dig två orsaker till oskärpan, och vad du kan göra för att fixa den.
Köp medlemskap
I det här kapitlet vill jag ge dig mina bästa tips för att få skarpare bilder. Men först vill jag visa dig de två största faktorerna som gör att bilder inte blir skarpa. Jag har tagit tre olika bilder här. Jag vill att du tittar noga på dem och analyserar vad som har hänt i respektive bild. Här är bild 1. Kolla noga på detaljerna i den här. Här är bild 2. Och här är bild 3. Vad tror du har hänt i bild 1 och bild 2? Ja, du ser att den här bilden är lite utsmetad. Den är skarp på ett sätt men det är som att flera bilder har lagts över varandra och flyttats runt lite. Jämför med bild 2. Här finns ju ingen skärpa någonstans riktigt. Inte på figuren och inte på hästen. Sist är den helt skarpa bilden. Vilken skillnad, eller hur? Att få oskarpa bilder när du inte vill det kan verkligen vara frustrerande. Jag tycker att det är extra jobbigt när det är bilder som jag tar åt någon annan. Då vill jag verkligen kunna lita på att bilderna har full skärpa. Vad var det som hände då? Ja, i den första bilden jag tog så är det rörelseoskärpa på grund av den långa slutartiden. Kameran hinner röra sig under tiden som bilden exponeras och då får du det här utsmetade resultatet. I bild 2 däremot är det att kameran har missat fokusinställningen. Den oskärpan känns ju lite annorlunda eller hur? I vissa fall kan det till och med bli en kombination av de här två, både ofokus och rörelseoskärpa. I den sista, skarpa bilden har jag en kortare exponeringstid så att jag kunde hålla kameran helt stilla. Dessutom var jag noga med att placera fokuspunkten så att autofokusen kunde ställa skärpan på rätt ställe i bilden. När du känner frustration över att bilderna inte blir skarpa. Fundera då på om det är rörelseoskärpa, ofokus eller kanske en kombination av båda. Botemedlen ser ju lite olika ut. Kortare slutartid och hålla mer still eller var noggrannare med placeringen av fokuspunkten.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter