Många systemkameror kan ta bilder helt knäpptyst

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Många systemkameror kan ta bilder helt knäpptyst

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

Bröllop, dop, begravning eller konsert - många gånger vill du inte störa med kameran. Så här fotograferar du ljudlöst med kameran.
Köp medlemskap
När jag fotograferar bröllop, begravning, tal eller kanske klassiska konserter, då vill jag störa så lite som möjligt. Det kan också gälla andra events eller ögonblicksbilder, som här. Jag ska fotografera under ett möte och jag vill inte störa för mycket. Som tur är kan många kameror ta bilder helt ljudlöst. Kolla om din kamera kan det. I så fall kan du ha stor glädje av det. Leta efter något som heter Elektronisk slutare eller Tyst läge eller Tyst fotografering. Hur funkar det här då? Ja, istället för att kameran använder en mekanisk slutare som öppnar och stänger ljusinsläppet, så görs det här på helt elektronisk väg. Kameran styr ljusinsamlingen från sensorn helt elektroniskt och kan på så sätt välja exponeringstid den vägen istället. Det här är bra till två saker. Det första är att det blir helt knäpptyst så att du som fotograf inte stör. Det andra är att du i vissa kameror kan få riktigt korta exponeringstider. En del kameror kan gå ner till 1/16 000 sekund eller ännu kortare. Så det kan också vara bra i solsken när du vill ha en stor bländaröppning och behöver få en väldigt, väldigt kort exponeringstid. Men det finns också vissa nackdelar. Ibland får du en sorts flimmer i bilden, ränder på grund av frekvensen på belysningen i lamporna. Och det tysta läget, den elektroniska slutaren, är i många kameror svårt att kombinera med blixt. (Bakgrundssorl) Så det tysta läget är en fantastisk funktion för dig som inte vill störa i ljudkänsliga miljöer.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter