Med exponeringslåset kan du frysa exponeringsmätningen för att få lagom ljus bild

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Med exponeringslåset kan du frysa exponeringsmätningen för att få lagom ljus bild

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

Ibland blir bilderna felexponerade trots att kamerorna är rätt så smarta. Här visar David ett snabbt trick för att komma runt problemet.
Köp medlemskap
Att den lilla roboten gissar fel ibland är inte konstigt. I fallet med min vita, grå och svarta yta gjorde ju roboten alla tre lika ljusa. Och det är ju rätt begripligt. Kamerans sökarbild är ju det enda som roboten ser. Nu vill jag visa en till metod du kan använda för att lösa det här problemet, frystricket. Frystricket heter egentligen exponeringslås i kamerans manual. Men du kan tänka frystricket. Hela grejen är att du först siktar på något som borde vara medelljust i bilden, till exempel ett ansikte eller ditt huvudmotiv på något sätt, och låter roboten ställa in exponeringen för det. Sedan fryser du det värdet med exponeringslåset. Det brukar vara en knapp med AEL på, autoexponeringslås, eller en liten stjärna. Du kan tänka på att det är en snöflinga för frystricket. Då kan du alltså frysa värdet genom att hålla inne knappen, komponera din bild sedan och knäppa av. Så jag tar nya bilder på mina tre kartonger här och… Jag siktar på den grå, fryser det värdet. Då kan jag ta bild både på den vita och den svarta utan att roboten ändrar värdena. På så sätt blir ju bilderna så som jag vill ha dem. Jag använder frystricket för att snabbt och enkelt tala om för kameran vad i bilden som är viktigt att få lagom ljust.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter