Med ett ljusstarkt normalobjektiv eller en telezoom kan du få andra bilder

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Med ett ljusstarkt normalobjektiv eller en telezoom kan du få andra bilder

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

En fördel med systemkameran är att du kan utöka ditt kamerasystem med tiden. David Brohede tipsar om två bra objektivköp.
Köp medlemskap
Det heter ju systemkamera för att det är ett system, alltså att du kan byta objektiv. Det här, det är en fantastisk grej. Det gör det enkelt att börja med en standardzoom och sedan efter ett tag, när du känner att du vill lägga till ett objektiv, då kan du komplettera med det då. Och ett till objektiv ger dig faktiskt nya bildmöjligheter. Men vad ska du köpa? Ja, det beror förstås på vad du vill fota och hur du vill prioritera det här med vikt och prislapp. Men jag vill ändå ge dig två objektivtips som är bra för väldigt många tror jag. Det första är ett ljusstarkt fast normalobjektiv. Vad betyder det här? Med ett ljusstarkt menar jag en stor ljusöppning, alltså en största bländaröppning på kanske 1,4, 1,8 eller 2,0. Det här ger dig både kortare skärpedjup och större möjligheter till bra bilder i svagt ljus. Att det är fast betyder att det inte går att zooma. Här till exempel står det 50 mm, inte 24-105 till exempel. Trots att det är så ljusstarkt så måste det faktiskt inte bli superdyrt. För ett normalobjektiv, det vill säga varken vidvinkel eller tele, blir ofta lite enklare att tillverka och därmed också lite billigare. Beroende på hur stor bildsensor din kamera kan en normaloptik vara på 25, 35 eller 50 millimeter. Jag tar massvis med bilder med normaloptik. Och det här är en verklig storfavorit, mycket för porträtt men också vardagsbilder. Mitt andra objektivtips är en telezoom. Tele innebär att det är längre brännvidd i millimeter, alltså en snävare bildvinkel som det här objektivet ser. Det gör att det känns som om du kommer närmare ditt motiv och du kan också trycka ihop perspektivet och få renare bakgrunder i bilderna. Zoom innebär att brännvidden går att ändra. Som till exempel det här, som börjar på 50 mm och går till 250 mm. När du spanar på en telezoom tycker jag att du ska välja en med bildstabilisering. Om nu din kamera inte redan har det inbyggt i sig. Telezoomen ger dig stora möjligheter om du vill fota sport och action, natur, djur men också porträtt och resebilder. Så den dagen du vill bygga ut ditt kamerasystem, då tycker jag att du ska kika på en ljusstark normal eller en telezoom.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter