Bildstabilisatorn är lite som ett inbyggt stativ

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Bildstabilisatorn är lite som ett inbyggt stativ

Från kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera

David visar dig effekten av bildstabilisering. Mest nytta gör den när du använder teleobjektiv, men även annars är det smart för att undvika skakningsoskärpa.
Köp medlemskap
Du vet hur det kan bli lite skakigt när du kollar i en kikare. Samma grej händer för kameran. Ju längre teleobjektiv du har desto känsligare blir kameran för skakningar och därför rörelseoskärpa. Jämför hur skakiga de här sökarbilderna är. Först kör jag utan bildstabilisering och här är det ganska inzoomat nu. Men jag försöker hålla så still och lugnt jag kan. Ändå skakar det här ganska ordentligt, ser du. Nu slår jag på kamerans bildstabilisering. Vilken skillnad eller hur? Samma skillnad syns förstås i dina bilder. Med stabilisering kan du få skarpa bilder på lite längre slutartider eftersom den här skakningen försvinner. Då kan du också få skarpa bilder även i till exempel mörkare miljöer utan att du måste dra upp ISO-talet jättemycket. Bildstabilisering finns i två varianter. En som jobbar med att flytta linser inuti objektivet och en som istället flyttar kamerans bildsensor för att kompensera för skakningarna. En del kamerasystem kombinerar de här två så att både objektivet och kamerahuset samarbetar. Bildstabilisering finns i de flesta kamerasystem idag och det är verkligen en riktigt bra funktion. Det hjälper dig att få skarpare bilder. Det hjälper dig som sagt allra mest när du zoomar in mycket. Men oavsett vilket objektiv du använder så gör bildstabiliseringen att du kan få skarpare bilder på längre exponeringstider. Det finns dock ett läge då du slå av den här. Det är när du vet att din kamera står stilla, alltså när den står på stativ. Så om du är helt säker på det, den kommer inte att röra sig, då är det faktiskt bäst att stänga av bildstabiliseringen därför att vissa kameror försöker att kompensera för rörelser som inte riktigt finns. Då kan den faktiskt orsaka lite, lite oskärpa. Det är ju inte så kul. I många fall så är den såpass smart att det här inte blir ett problem, men jag har varit med om det några gånger och jag brukar därför stänga av stabiliseringen när jag vet att den faktiskt inte behövs. Du slår av och på stabiliseringen antingen på objektivet eller i kamerans meny. Kika i stödmaterialet också, för där tipsar jag om vad det här heter på olika kameramärken.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter