Från kursen: Vinterfoto

Fotoproblem: Snön är grå!

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Fotoproblem: Snön är grå!

Från kursen: Vinterfoto

Lär dig lösa det vanliga problemet inom vinterfoto att bilderna blir alldeles för mörka. Lösningen heter exponeringskompensation.
Köp medlemskap
I det här avslutande kapitlet kommer jag och Filip att ta upp de tre vanligaste misstagen inom vinterfoto. Vi har berört dem alla tidigare, men de är så viktiga att de tål att repeteras. Första misstaget handlar om den gråa snön. Det är ganska vanligt att vinterbilder tagna med automatik ser trista och grådassiga ut. Om du inte har letat upp funktionen Exponeringskompensation i din kamera, då är det hög tid att göra det nu. Låt kameran mäta ljuset och justera det sedan uppåt eller mot plus. En regel när det är mycket snö i bildens komposition är att överexponera ett helt steg, alltså +1. Det går att justera bildens ljushet i efterhand också, men de allra bästa förutsättningarna får du med en bra exponering redan vid fototillfället. Försök att alltid kort analysera bilder du precis har tagit. Zooma in och kolla fokus, bedöm om ljusheten stämmer överens med vad du har framför dig och titta om något i kompositionen stör upplevelsen av bilden. Det är lättare att ta om bilden på plats än när du har kommit hem till datorn.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter