Från kursen: Vinterfoto

Redigera dina vinterbilder i mobilen

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Redigera dina vinterbilder i mobilen

Från kursen: Vinterfoto

Alla smartphones har bra redigeringsmöjligheter direkt i sina ordinarie fotoappar. Filip lär dig vilka inställningar som hjälper dig mest i vinterfoto.
Köp medlemskap
Oavsett på vilket sätt du tar dina bilder är enkel redigering i mobilen en riktigt bra sak att ha med sig i sin verktygslåda när man vill skapa vackra vinterbilder. Alla smartphones har någon form av bildjustering inbyggd i sin bildapp. Hur du kommer åt den är så klart olika. Men när du har din tagna bild framme kan du leta efter om du kan välja alternativ någonstans och sedan välja ändra eller justera eller kanske redigera. Då kommer du in i ett redigeringsläge där du till exempel kan beskära din bild för att förbättra din komposition. Vad komposition är och tips på bra komposition kommer senare i kursen. Du kommer också att få möjlighet att justera ljus och färger i din bild. Och det finns några generella justeringar som jag tycker det är bra att du känner till. Den första kallas vanligen för exponering. Det ordet känner du igen nu. Det ger dig möjlighet att finjustera bildens ljushet. Jag säger finjustera, för att ändringar du gör i efterhand riskerar att försämra kvaliteten i din bild om du drar mätaren väldigt långt. En bra exponering från början är alltid att föredra. Man drar mätaren åt plus eller åt minus för att göra hela bilden mörkare eller ljusare. Nästa reglage jag vill prata om är kontrastreglaget. Kontrast är hur stor skillnaden mellan de ljusaste och de mörkaste delarna i din bild är. Ett dimmigt morgonlandskap har låg kontrast och en bild tagen mitt på dagen har hög kontrast. Med kontrastverktyget kan du ändra känslan i din bild åt det ena eller det andra hållet. Vill du ha en hård eller en mjuk känsla? Testa själv på din egen bild. Nästa justering som är viktig för vinterbilder är om det finns ett reglage som heter Högdagrar eller Höjdpunkter. Det är ett riktigt smart verktyg på det sättet att den justeringen bara styr ljusheten på de allra ljusaste delarna i din bild. Om du drar mätaren fram och tillbaka på en vinterlandskap kommer du att se att bara snön och kanske himlen påverkas av den här justeringen. Superbra för att precist styra hur snön ser ut i förhållande till andra delar av din bild. Samma reglage för de mörka delarna i bilden brukar kallas Lågdagrar eller Skugga. Vill du ändra på hur de mörkare delarna av din bild ser ut så är den värd att utforska. Det finns även fler justeringsmöjligheter i ditt redigeringsläge, så jag tycker att du ska utforska den vidare på egen hand. De jag har berättat om är de som är mest användbara för just vinterbilder och vintermotiv. Även om du har tagit bilderna med din mobil eller om du har laddat över dem från din systemkamera så är det ett riktigt bra sätt att putsa lite extra på dina bilder innan du visar upp dem.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter