Från kursen: Vinterfoto

Vinternattlandskapet

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Vinternattlandskapet

Från kursen: Vinterfoto

Vintern är en mörk del av året och det är synd att låta de mörka timmarna bli ofotograferade. Fotografera vinterlandskap, och kanske norrsken, i mörkret.
Köp medlemskap
En utmanande sak kring fotografering på vintern är att dagen är ganska kort vid den tiden på året. När du kommer hem från jobbet kan solen för länge sedan ha försvunnit under horisonten. Det går att vara bitter över det – eller så går det att utnyttja det till sin fördel. Ett vintrigt landskap med mörk himmel är ett riktigt coolt motiv och om du befinner dig långt i norr finns det också möjlighet att fånga norrsken. Det är otroligt spännande att vara uppe i Kiruna och fånga vinterbilder. Framför allt är det det här med norrsken. Det som ska sägas om norrsken är att det kan faktiskt synas hela vägen ner till Jönköping, Göteborg och södra Skåne. Så det är egentligen inte enbart en Norrlandsgrej. Men jag och Filip hade kollat på norrskensprognosen och det såg väldigt bra ut. Så även SMHI:s väderleksrapport. Det skulle vara molnfritt. Så vi begav oss ut på kvällen men såg till vårt förtret att moln hade rört sig in. Men vi tog oss ändå upp till en hög punkt för att få fina vyer över landskapet och även en fri utsikt över himlen. Det finns ju två utmaningar med att fotografera på kvällen och även om man då bakar in norrsken. Det ena är att man måste ha långa slutartider. Lösningen på det har vi pratat om tidigare i kursen, det är ett stativ. Då tar man bort problematiken och utmaningen med skakningsoskärpa. Det andra, när det handlar om norrsken, är att dels ska det vara en bra norrskensprognos, så att det kommer norrsken på himlen, och det ska även vara molnfritt så att norrskenet syns. Så det jag har gjort i den här bilden är att jag har monterat kameran på ett stativ. Jag har rattat in 25 sekunder i slutartid. Jag har ställt fokus och det har jag gjort på den här ljusa pricken nere i vänstra hörnet. Och sedan har jag ställt in kameran på en fördröjning när jag trycker ner avtryckarknappen, så att det tar två sekunder innan bilden börjar tas. Det är för att minimera risken att kameran ska skaka när jag trycker ner knappen. Det här kan man även lösa med en fjärrkontroll till kameran. Sedan har jag tryckt ner knappen, väntat 25 sekunder och fått den här bilden. Och ändå, fast det är såpass mörkt, har så mycket ljus hunnit komma in och målat av sig på bildsensorn och skapat den här bilden. Och jag var väldigt glad över att norrskenet syns trots att det är lite moln på himlen. Så ett snabbt recept för den här typen av nattbilder är ett stativ, det är att använda långa slutartider, det är att hitta någonting att ställa fokus på och gärna använda ett vidvinkelobjektiv för att få med så mycket som möjligt av landskapet och himlen.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter