Från kursen: Vinterfoto

Ledande linjer i vinterbilder

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Ledande linjer i vinterbilder

Från kursen: Vinterfoto

Lär dig hur du kan leta efter linjer i din omgivning för att på ett effektivt sätt leda din tittare in i din bild och göra den behaglig att se på.
Köp medlemskap
Enkelhet, ordning och harmoni är ledord inom bildkomposition. Nästa regel handlar om det som kallas ledande linjer. Det är tydliga linjer eller streck i din komposition som helst hjälper till att leda betraktarens blick in i bilden eller in i ditt huvudmotiv. De är både snygga och ger en skön känsla eftersom de bringar ordning i kompositionen och gör det enkelt för din tittare att ta till sig bilden. Ledande linjer kan vara väldigt många olika saker. Allt som kan uppfattas som en tydlig linje eller en avdelare mellan områden. En gren kan vara en ledande linje. Ett staket är en klassisk ledande linje. Och till exempel kan en väg vara en väldigt fin ledande linje in i en landskapsbild. Nu kommer verkligen din påhittighet att sättas på prov. Att få snygga ledande linjer som gärna pekar in mot ditt huvudmotiv kan vara riktigt lurigt. Men med fantasi finns väldigt stora möjligheter. Du kan ställa dig nära grenar och undersöka om de i bild kan peka in mot något som i verkligheten är väldigt långt bakom, till exempel. Ett annat riktigt kul tips är att leta ledande linjer nere på marken framför dig. En väldigt liten ledande linje kan få en väldigt stor del i din bild om kameran placeras långt ner nära marken. I snölandskapet har du den stora fördelen att det enda som krävs för att den ledande linjen ska bli tydlig är att den är mörkare än snön, till exempel, eller kontrasterande på något annat sätt. Om du till exempel hittar ett rött staket som går genom en miljö som i övrigt är helt vit så har du fått jackpot och troligtvis kan staketet i sig bli ett väldigt fint huvudmotiv. De ledande linjerna behöver heller inte vara raka. En snygg kurva är också mycket behaglig att titta på och följa in i en bild och i en komposition. Det är därför ringlande vägar är väldigt populära fotomotiv. Här ska jag nu ta en bild på Fredrik och jag har bett honom att sitta på staketet så att jag kan använda staketet som ganska extrema ledande linjer i min bild. Jag placerar honom enligt tredjedelsregeln i min bildyta och ser till att vara nära staketet med kameran. Jag testar lite olika avstånd och väljer även det vidvinkliga objektivet i min smartphone för att ytterligare skapa ett riktigt sug in i bilden. Det här är inte något som du behöver ha med i alla dina bilder. Men ha ett litet öga öppet för det, så att du kan lägga till det till dina bilder som en krydda när du faktiskt har möjlighet.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter