Från kursen: Vinterfoto

Håll dina fingrar varma på vintern

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Håll dina fingrar varma på vintern

Från kursen: Vinterfoto

Lär dig att fotografera ute på vintern utan att frysa fingrarna av dig. En fototur kan snabbt bli förstörd av stelfrusna fingrar.
Köp medlemskap
Precis som batterier kan sluta att bete sig som normalt när de kyls ner så finns det också andra saker som blir väldigt svårjobbade vid nedkylning. Nämligen dina fingrar. Målet med den här kursen är att du ska upptäcka och få uppleva den otroliga fotoglädjen som en magisk vintermiljö kan ge dig. Men det krävs inte mer än ett gäng stelfrusna fingrar för att hela fotoupplevelsen ska förstöras. Hur allvarligt eller akut det här problemet är beror så klart på hur kallt det är ute. Men när det är nedåt 5–10 minusgrader så går det snabbt för blottade fingrar att bli kalla och börja göra ont. Samtidigt vill du troligtvis inte försöka hantera din kamera med tjocka vantar anpassade för arktisk kyla. Det finns lite olika lösningar för det här problemet. Det finns tjocka vantar, så kallade hybridvantar, där man tillfälligt kan dra undan en del och blotta fingrarna. Men de kan vara ganska otympliga och det är ganska lätt att få in snö i den där fickan som blir om man är lite oförsiktig. Dessutom värmer de ju inte alltid lika bra som helt täckande vantar, tyvärr. Ett tips är som jag vill dela med mig av är att skaffa tunna fingervantar med touchfunktion på fingertopparna. Då kan du hantera både din smartphone och en systemkamera någorlunda hjälpligt utan att behöva att ha nakna fingrar ute i luften. Behövs varmare vantar kan du ta med ett lite större par tumvantar, så att du får två lager när du inte fotograferar. Om du inte har vantar med touchfunktion går det på de flesta smartphones att använda volymknapparna på sidan av telefonen för att ta bilder. Då slipper du vara beroende att att kunna trycka på skärmen och kan behålla dina vantar på. En sista sak att se upp med är att handlederna faktiskt kan bli kalla och hämma funktionen längre ner i händer och fingrar. Fredrik har till exempel just av den här anledningen alltid extra värmande handledsvärmare med sig och på sig när han ska ut i sträng kyla och fotografera.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter