Från kursen: Fotografera vatten

Fotografera vatten: Vattnets rörelse

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Fotografera vatten: Vattnets rörelse

Från kursen: Fotografera vatten

Du måste ge vattnet titt-tid innan du börjar fotografera. Hur rör sig vattnet och när befinner det sig just så som du vill fånga det? Titta på vågor, porlande bäckar och forsande åar.
Köp medlemskap
De flesta vatten är i ständig rörelse. De porlar och vågar och faller, vilt och vackert. Därför ska du ge vattnet titt-tid innan du börjar fotografera. Sätt dig ner en stund. Ta fram en termos med kaffe eller varm choklad eller ät en glass om det är den tiden på året. Och så sitter du och tittar och läser av. Hur rör sig vattnet? Hur påverkas rörelsen av miljön? Hur påverkas miljön av rörelsen? Och när befinner sig vattnet precis så som du vill fånga det? När är vågen som störst, när ska du sätta fingret på avtryckaren och knäppa av? Hur ser vågorna ut en bit ut i vattnet? Och hur skiljer det sig från när vågen väller in över land? Titta, titta, titta. Vatten kan kännas oförutsägbart, att det aldrig är samma. Men så är det ju faktiskt inte heller. Vatten som faller, rinner och vågar upprepar sig ofta. När du tittar kanske du märker att just där, vid den där stenen, blir det ofta ett riktigt smack när vågorna slår till. Vattnet yr åt alla håll och kanter, inget skvätt blir exakt detsamma, men ett rejält skvätt blir det i alla fall. Ett ögonblick som visar det vilda. Ett ögonblick som du vill fånga. Vind skapar ju mer rörelse, så klart. Särskilt på öppna ytor, större sjöar och hav. Om du kikar i väderappen och ser att det ska blåsa rejält, då kanske du faktiskt ska ta dig en tur till havet. Eller som för mig, till Vättern, som den här dagen nästan betedde sig som ett hav i den starka augustiblåsten och regnet. Riktigt härligt och rivigt. Det luriga när det har blåst ute vid kusten är att det bildas ganska mycket vitt skum som liksom ligger och guppar inåt land. Om du då fotograferar med långa slutartider kommer inte skummet att hinna röra sig så mycket, till skillnad från en våg. Det kan göra att du mest får en massa vita skumpartier i vattnet och i bilden. Så det gäller att försöka hitta bilden bortom det här skummet där inte det finns. Vid havet finns det också ett annat litet fenomen. Det är tidvatten. Ebb och flod, lite vatten, mer vatten. Vattenhöjden kan faktiskt variera en hel del. I Sverige kan det handla om 20 centimeter eller strax däröver. På andra platser i världen kan det vara mycket, mycket mer. Så det kan alltså vara en idé att kolla upp hur tidvattnet beter sig på den plats som du ska fotografera. För det kommer ju att påverka hur bilden blir, eftersom platsen kan vara väldigt täckt av vatten eller inte täckt av vatten alls. Det kan ju också innebära att du kommer att bli mer eller mindre blöt beroende på var du vill placera dig. Ja, vattnet det rör sig i små och stora rörelser. Men det rör sig oavsett om du ska fotografera vid havet eller ett mindre vattendrag. Så gör som jag sa, slå dig ner en stund och titta. Notera. Och sedan fotar du när vattnet är så som du vill ha det just i den stunden.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter