Från kursen: Fotografera vatten

Fotografera vatten: Vattnet som spegel

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Fotografera vatten: Vattnet som spegel

Från kursen: Fotografera vatten

Vattnet har en speciell egenskap. Det reflekterar. Utnyttja det för att fånga effektfulla och fascinerande vattenbilder.
Köp medlemskap
Vattnet har en speciell egenskap. Det reflekterar. Så nyttja det för att fånga effektfulla och fascinerande bilder. Du vet, så klart, att vatten reflekterar. Men det är inte säkert att din hjärna alltid är programmerad att verkligen se de här reflektionerna. För först när du bestämmer dig för att leta efter dem så kommer du sannerligen att hitta dem. Så det är det viktigaste knepet att vara uppmärksam, att vara på jakt. Jag själv kan få lite dille på att leta efter speglingar i vattenpölar när jag går till jobbet. Ögonen stirrar frenetiskt ner och letar efter de här motiven i vattenpölarna. Och det gäller så klart att ha lite koll på trafiken samtidigt. Om du ser en vattenpöl och inte ögonblickligen upptäcker en reflektion så betyder inte det att den inte finns där. Det gäller att ändra position ibland, att röra på kroppen. Vrid dig kring pölen, huka dig ner, kanske lägg dig ner eller ställ dig högt uppe på en bänk och strunta i att du kanske ser lite knepig ut utifrån sett. Bara genom att ändra din position kan ju ett motiv infinna sig i vattensamlingen. Du kan fånga naturen genom vattnet eller människan i naturen men så klart också de urbana motiven. Jag brukar också leta efter symmetri. Det är väldigt effektfullt. Väldigt balanserat och harmoniskt att titta på. Testa också att skapa textur och förvrängning av reflektionen. Vad händer om du skapar rörelse i vattnet? Blir reflektionen mer eller mindre intressant? Förmodligen kommer den att bli mer abstrakt, vilket jag kan gilla. Så går det att skapa en textur och förvrängning på olika sätt, genom att röra i vattnet, droppa i det eller ändra riktning på ett vattenflöde? Vissa vatten, de är kanske inte så intressanta i sig. Men de kan spegla någonting som gör det intressant. Ibland behöver du ta ett steg hit eller dit för att hitta det motivet.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter