Från kursen: Fotografera vatten

Fotografera vatten: Tredjedelsregeln

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Fotografera vatten: Tredjedelsregeln

Från kursen: Fotografera vatten

Tredjedelsregeln är en riktig klassiker när det kommer till komposition, och den passar alldeles ypperligt även när du ska fotografera vatten.
Köp medlemskap
Tredjedelsregeln är en riktig klassiker när det kommer till komposition. Den passar alldeles ypperligt även när du ska fotografera vatten. Så här: När du tar en bild är det lätt att tänka att huvudmotivet ska hamna mitt i bilden, i centrum, i fokus. Och det är inte fel tänkt. Men en sådan här bild kan upplevas som ganska statisk i sitt uttryck. Därför finns tredjedelsregeln. Genom att dra två vertikala och två horisontella linjer i bildytan, så kommer den att delas upp nio lika stora delar så här. Placerar du huvudmotivet i någon av de här fyra skärningspunkterna som uppstår, istället för i mitten av bilden, då skapas dynamik men också harmoni för ögat. Vi människor, vi gillar helt enkelt bilder som är komponerade enligt den här regeln. Okej, men vatten då? Det är kanske inte alltid lätt att vattnet ska vara i någon av de här skärningspunkterna. Men det är faktiskt inte bara skärningspunkterna som är till din hjälp. Du kan också använda de horisontella linjerna för att skapa vackert komponerade bilder över vatten. Placera horisonten vid den undre eller den övre linjen. Det kommer att ge dig en välbalanserad bild som är en behaglig upplevelse för ögat. Om vi jämför med de här bilderna, där horisonten är långt nere i underkant eller i överkant, bilder som jag visserligen kan gilla med all härlig himmel eller allt härligt vatten, men den upplevs som mer obalanserad. Det kanske skaver lite för vissa att titta på de här bilderna. Och här, där horisonten är i mitten, så blir det mer statiskt. I de flesta kameror kan du faktiskt slå på ett rutnät som hjälper dig att komponera enligt tredjedelsregeln. Så det är riktigt, riktigt smidigt. Kolla om den funktionen finns och ta hjälp av linjerna för att komponera i harmoni. Men jag vill ändå avsluta med följande grej: Var inte rädd för att bryta mot regeln. Jag själv kan tycka att det är uppfriskande när det skaver lite, när regeln bryts. Men när jag bryter så gör jag det medvetet, för att jag just vill bryta och skapa en effekt, skapa en känsla, skapa ett litet skav. Prova att ta samma typ av bild fast du å ena sidan följer den här regeln och å andra sidan bryter mot den. Och så betraktar du bilderna och ser hur du upplever dem på olika sätt och vilken som känns bäst för dig.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter