Från kursen: Fotografera vatten

Fotografera vatten: Rama in ditt vatten

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Fotografera vatten: Rama in ditt vatten

Från kursen: Fotografera vatten

Inramningens största styrka är att den ger huvudobjekt omedelbar uppmärksamhet. Du kan rama in ditt vatten med växtlighet eller en fönsterglugg eller dörr.
Köp medlemskap
Inramningens största styrka när det kommer till komposition är att den ger huvudobjektet omedelbar uppmärksamhet. Du visar var betraktaren ska titta. Ögat kan inte annat än att titta här… eller här. Ibland tänker du knappt på att det finns en inramning, den bara gör sitt jobb, och ibland är den desto tydligare och spelar nästan huvudrollen, eller kanske i alla fall en märkbar biroll. Du kan rama in ditt vatten på olika sätt. Med växtlighet… eller varför inte en fönsterglugg eller en dörr? Eller som här, ett par glasögon som fångar upp och ramar in regndroppar. Om du är på rekvisitahumör, då kan du till och med ha med en spegel när du är ute och fotar ditt vatten. För den kan bli ett effektfullt sätt att visa ditt vatten på men också rama in det i bilden. Men som sagt, det finns garanterat redan saker i din omgivning som kan fungera som en inramning. Det som du ramar in med, det säger ju också någonting om miljön och kanske också om ditt vatten. För ditt vatten, som du fotograferar, är ju oftast en del av någonting större. Allting berättar någonting. Precis som när du arbetar med förgrund så skapar inramningen ett djup i bilden. Utan inramningen i det här exemplet upplever i alla fall jag bilden som mycket mer platt. Det som du väljer att rama in med behöver inte vara skarpt. Om du använder kortare skärpedjup kan du göra inramningen lite mer diffus och kanske blir det nästan bara som ett färgat skikt som liksom ramar in, så som växtligheten i det här exemplet. Nu låter det ju som att en inramning är alldeles fantastisk och du ska använda inramningar jämt för den är så himla bra. Men så klart är det inte alltid som det faktiskt tillför någonting. Ibland kommer inramningen att ge det där lilla extra, att tillföra djup, att tillföra någonting till berättelsen som är i bilden. Men ibland kan den också göra att bilden blir rörig eller att den känns trång. Så som alltid tycker jag att du ska prova både med och utan inramning när du fotograferar. Se hur vattnet, ditt motiv, förändras. Tillför inramningen någonting eller stör den, eller till och med förstör den? Ja, det är frågan. Därför: prova.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter