Från kursen: Fotografera vatten

Fotografera vatten: ND-filter förlänger slutartiden

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Fotografera vatten: ND-filter förlänger slutartiden

Från kursen: Fotografera vatten

När du vill ha långa slutartider mitt på ljusa dagen kan ett ND-filter komma till användning. Då undviker du att överexponera bilden.
Köp medlemskap
Föreställ dig för en stund att du besöker havet. Det är mitt på dagen. Det är ljust och härligt ute. Och du ska fotografera vågorna som väller in över klipporna. Du ställer in kameran på lång slutartid för att skapa den där flödande, mjuka känslan i vattnet. Men du får problem. Eftersom du har en lång slutartid som släpper in mycket ljus i kameran och att det dessutom är en väldigt ljus dag, det kommer att göra att bilderna blir överexponerade. Det kvittar om du har ställt in det lägsta ISO-talet och ökar bländartalet rejält. Det går inte riktigt att parera, du får alldeles för ljusa bilder. Det är då som ett ND-filter kommer till användning. För med ett ND-filter så minskar du det inkommande ljuset. Det är lite som att sätta solglasögon framför kameran, så kan du tänka. Så på så vis kan du ha långa slutartider när det är ljust ute utan att bilderna blir överexponerade. Filtret kommer så klart att endast påverka ljuset, det kan vara bra att veta. Så det är inga färger i bilden som blir annorlunda. Det är inte som att sätta några spexiga färgade solglasögon på kameran utan det kommer bara att påverka ljuset. Och så klart, ND-filter finns i många olika styrkor. Det ska inte vara enkelt att välja. Allt från att filtret förlänger slutartiden med tre steg ända upp till tio steg. Vissa filter har en fast styrka och vissa är variabla, där du kan justera mellan olika styrkor i ett och samma filter. Och vilket ska du då välja? Inte helt lätt. Men jag skulle säga, att du kan sikta på ett filter som tar cirka tre till fem steg någonstans. Det är ett ganska bra utgångsläge om du vill kunna smeta ut vattnets rörelse under ljusa dagar. Så tre till fem steg, någonstans. Sedan finns det dessutom två varianter av ND-filter. Det finns dels de filter som skruvas direkt på objektivet. Då gäller det ju att du köper ett filter som passar just ditt objektiv så att det är rätt storlek. Sedan finns också de här typerna av ND-filter som är istället som en fyrkantig glasbit. De monteras i en hållare framför kameran. Jag själv, jag har inget ND-filter faktiskt. Jag försöker hålla nere antalet prylar i min kameraväska, jag vill ha det lite enklare. Och då är faktiskt ND-filtret en sådan grej som jag sällan känner att just jag behöver när jag fotar. Är det så att jag vill ha långa slutartider så försöker jag istället att fotografera när det inte är så ljust ute. Det kan vara under tidig morgon, innan solen börjar lysa på, eller i skymningen när solen har gått ner. Det går ju faktiskt också bra. Så mitt råd är: Köp inte ett ND-filter bara för att köpa ett ND-filter, om du nu inte har ett redan, så klart. Känn efter först. Är det så att problemet med långa slutartider under ljusa dagar ofta uppstår för just dig, då kanske det är dags att kika bland de ND-filter som finns att köpa. Men känn efter först, det är mitt råd.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter