Från kursen: Fotografera vatten

Lång slutartid: Fånga flöde

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Lång slutartid: Fånga flöde

Från kursen: Fotografera vatten

Slutartiden spelar roll för hur du vill fånga vattnets rörelse. Tänker du att du ska fånga vattnets mjuka och flödande rörelse ska du ställa in din kamera på lång slutartid.
Köp medlemskap
När du vill fånga vattnets mjuka och flödande rörelse, då är en lång slutartid grejen. Såpass lång att vattnet hinner ändras under tiden. Det är det som är nyckeln. Lång slutartid passar fint när du ska fotografera ett vattenfall i skogen, till exempel, men också havet som rör sig över och omfamnar klipporna ute vid kusten. Vattnet förvandlas då nästan till en dimma. Känslan blir mjuk, drömsk och väldigt härlig. Det kruxiga med lång slutartid är givetvis att kameran behöver vara stilla under tiden som bilden tas. För du vill fånga vattnets rörelse men inte få rörelseoskärpa på grund av att kameran rör sig i dina händer. Så här är alltså stativ nyckeln till snygga vattenbilder med långa slutartider, så att du får det här stabila fotandet. Är det så att du inte har ett stativ, försök då att hitta stöd i omgivningen. Någonting som du kan luta dig mot, till exempel, eller kanske till och med någonting att ställa kameran på. En sten eller ett räcke eller någonting som finns, kika omkring dig. Det är också ganska smart, tycker jag, att aktivera självutlösaren på din kamera, så att bilden tas först några sekunder efter att du har tryckt på avtryckaren och släppt taget om kameran. Då finns inte risken att dina handrörelser stöter till kameran och trots allt resulterar i rörelseoskärpa. Så gör så att du letar upp självutlösaren och aktiverar den. Det räcker med ett par sekunder. Då samverkar såväl stativet och den här funktionen i att skapa stablitet och skarpa bilder med de här långa slutartiderna. Så fråga dig: Hur vill du fånga det vatten som du står inför? Vill du ha det där mjuka flödet? Då är det lång slutartid som behövs. Och kanske också ett stativ.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter