Från kursen: Fotografera vatten

Kort slutartid: Frys rörelse

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Kort slutartid: Frys rörelse

Från kursen: Fotografera vatten

Slutartiden spelar roll för hur du vill fånga vattnets rörelse. Tänker du att du ska frysa en rörelse ska du ställa in din kamera på kort slutartid.
Köp medlemskap
Slutartiden, även kallad exponeringstid, den spelar roll för hur du vill fånga vattnets rörelse. Vill du frysa rörelsen så ska du använda kort slutartid. Att använda kort slutartid passar alldeles utmärkt när du ska ut i regnet och fota allt droppande där ute. Vattendropparna kommer att fastna i luften och ringarna på vattnet kommer att förevigas. Du lyckas med den här korta slutartiden att tydliggöra detaljer som nästan är omöjliga att se med blotta ögat. Det är också användbart om du vill skapa en splash-bild, där du kastar till exempel en sten i en spegelblank sjö och frammanar ett riktigt splash. Då kommer den korta slutartiden att frysa rörelsen. Jag använder också kort slutartid för att frysa vågornas vilda liv i havet eller på en större sjö, när de slår mot klipporna och skvätter och har sig. Ett ögonblick i ett ständigt föränderligt vatten, då är den korta slutartiden väldigt, väldigt bra. Så du ska alltså ta ett aktivt beslut när du ska fotografera ditt vatten. Är det så att du vill frysa rörelsen, då ska du se till att ha kort slutartid på kameran.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter