Från kursen: Fotografera vatten

Fotografera vatten: Ledande linjer

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Fotografera vatten: Ledande linjer

Från kursen: Fotografera vatten

När du börjar leta efter ledande linjer kommer du se dem överallt, och framförallt kring vatten. Vatten är på många sätt naturliga ledande linjer.
Köp medlemskap
En varning. Efter det här avsnittet kommer du garanterat att drabbas av ledande linje-sjukan. För när du börjar leta efter ledande linjer omkring dig och i vattnet som du fotograferar, då kommer du snart att se linjer precis överallt. Som betraktare av en bild vill du gärna följa linjer i bilden. Därför ska du som fotar utnyttja den grejen. Låt linjer leda in i bilden och skapa på så sätt en känsla av djup. Vatten är ju på många olika sätt naturliga ledande linjer, när du börjar kika. En bäck eller en å. Vågorna som rullar över havsytan. Eller solens spegling i en sjö. Leta och du skall finna de här ljuvliga ledande linjerna. Ibland är de raka och ibland så svänger de. Men inte alla linjer är av godo. Vertikala och horisontella linjer, de har inte alltid samma positiva och trevliga effekt som de linjer som istället leder in i bilden. De kan snarare bidra till att bilden upplevs som platt eller att jag som betraktare leds bort från huvudmotivet. Så det kan vara bra att tänka på med de här vertikala och horisontella linjerna. Däremot horisonten, där vattnet möter land eller vattnet möter himmel, den är ju en väldigt tydlig horisontell linje. Men den fungerar ofta ganska lugnande och harmonisk när man tittar på den. Så där bryter det lite mot det med vertikala och horisontella linjerna. Som med alla regler är ingenting helt exakt. Ingenting är helt svart eller vitt. Men jag tycker att du ska börja leta efter de här linjerna som faktiskt leder in i bilden. De fångar betraktarens ögon och du kan skapa en finstämd upplevelse och ge dina bilder ett djup.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter