Från kursen: Fotografera vatten

Fotografera vatten: Bildserietagning

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Fotografera vatten: Bildserietagning

Från kursen: Fotografera vatten

Vissa vatten rör sig i en rasande fart. Om du aktiverar bildserietagning ökar chansen att du fångar en bra bild, där vattnet är precis som du vill ha det.
Köp medlemskap
Vissa vatten är stilla. Och vissa rör sig. De som rör sig förändras ofta i en rasande fart, oavsett om det handlar om ett vattenfall, en älv eller bäck som rinner eller ett hav som slår in mot klippor. Att försöka tajma rätt stund som du ska fotografera är närmast omöjligt. Men om du aktiverar bildserietagning så kommer du att öka chansen att fånga en bra bild där vattnet är precis så som du vill ha det. Där vågen är som högst och precis stjälper över. Eller när vattendroppen träffar vattenytan på ett riktigt tjusigt sätt. Den här funktionen att fota många bilder i snabbt följd finns på alla kameror, systemkameror och mobilkameror. Oftast heter det serietagning eller seriematning. Det kan du leta efter i manualen för just din kamera. Ibland är det så att du faktiskt har lite val här. Du kan ställa in om det ska matas bilder i lagom snabb takt eller i jättesnabb takt. Vilket alternativ du ska välja om du nu kan välja, det beror självklart på hur mycket som händer i vattnet som du fotograferar. För ju snabbare serietagning desto större chans att fånga rätt ögonblick av alla ögonblick som sker. Men det som är bra att veta är att kameran orkar bara med ett visst antal bilder på den högsta hastigheten. När den har tagit några bilder kommer den att slå om till en lägre hastighet för att hinna spara alla bilder du tar till minneskortet. Det gäller alltså när du väljer den här jättesnabba takten. Men det är sällan ett problem, kan jag tycka. För du vill säkert också begränsa antalet bilder som du tar. De ska ju faktiskt gås igenom sedan när du kommer hem, så att du kan göra ett urval och hitta den där perfekta bilden. Och att ha matat tusentals bilder på vågor är kanske lite att ta i. Men bildserietagning är en funktion som verkligen kommer till användning när du ska fotografera vatten och vill fånga rätt ögonblick. Så leta rätt på den funktionen i din kamera.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter