Från kursen: Fotografera vatten

Fotografera vatten: Arbeta med förgrund

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap nu

Fotografera vatten: Arbeta med förgrund

Från kursen: Fotografera vatten

Du kan arbeta medvetet med lager för att skapa djup i dina bilder. Hitta något att ha i förgrunden när du fotograferar ditt vatten. Det kan vara växtlighet eller stenar.
Köp medlemskap
Jämför de här två bilderna med varandra. Vilken tilltalar dig mest? För min del är det faktiskt den här bilden. Den andra är absolut inte dålig, men jag tycker att förgrunden i den här bilden dels skapar ett djup i bilden men ger också en tydligare personlighet till bilden. Att arbeta med just förgrunder är ett bra kompositionsknep. Förgrunden fångar blicken och bjuder in till upptäcktsfärd djupare in i bilden. Jag lovar att det inte kommer att vara svårt att hitta förgrunder när du ska fotografera vatten. Leta efter vackra eller annorlunda formationer eller ledande linjer. Stenar och växtlighet kommer det att finnas gott om i närheten av vattnet. Dra nytta av det. Du behöver inte vara rädd för att låta förgrunden ta plats i bilden, även om det är vattnet som ska vara ditt huvudmotiv och att det är det du vill fånga. För vattnet kommer att märkas ändå. Många gånger, faktiskt, lyfts vattnet fram tack vare just förgrunden. Själv gillar jag enkla och renodlade bilder väldigt, väldigt mycket. Kanske särskilt när det kommer till vatten. För vatten är ju så vackert i sig och det kan stå för sig själv, det behöver ingenting annat. Men bara för att jag för in en väl vald förgrund behöver bilden i sig inte bli rörig. Det enkla och det rena kan ändå finnas kvar. Så när du fotograferar ditt vatten, prova både utan och med förgrund och se hur du upplever skillnaderna i bilden. Ibland blir bilden alldeles enastående utan en förgrund. Och ibland behövs förgrunden för att göra bilden lite mer intressant och lite mer inbjudande.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter