Från kursen: Fotografera fåglar

Rätt exponeringsprogram

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Rätt exponeringsprogram

Från kursen: Fotografera fåglar

Fågelfotograf Jan Gustafsson delar med sig av tips om vilket exponeringsprogram du ska välja när du fotograferar fåglar.
Köp medlemskap
Vilket exponeringsprogram ska du välja? Det vanligaste exponeringsprogrammet vid fågelfotografering är tidsautomatik, det heter AV på Canon och A på Nikon, tidsautomatik betyder att du själv väljer bländare och kameran ställer in tiden automatiskt, på så sätt har du full koll på skärpedjupet, men det är inte det som är grejen, grejen är att du nästan jämt måste fotografera på full öppning eller blända ner högst 1 steg, anledningen är att du ofta behöver en kort exponeringstid och så vill du ha ett så lågt ISO som möjligt för bästa bildkvalité, min grundinställning är tidsautomatik med Flerfältsmätning, det rekommenderar jag dig också för det fungerar bra för det mesta, men det finns undantag, ett är när du fotar fåglar mot himlen då blir himlen nästan alltid för mörk om du inte exponeringskompenserar, är fågeln också mörk blir den nästan svart, hur mycket du ska kompensera beror på hur ljus himlen är, är det en riktigt knallblå himmel kan det räcka med + 1/2 bländarsteg, är himlen ljusgrå är det troligt att du behöver + 1 1/2 bländarsteg, den mörka fågeln blir ändå lite för mörk men det kan du lätt fixa till i datorn, du bara lyfter Skuggorna i ditt bildbehandlingsprogram, det har jag gjort med havsörnen som du ser på bilden för att få den lagom ljus. När ljuset är stabilt och inte ändrar sig så mycket går jag gärna över till Manuell exponering, anledningen är att om det kommer en flygande fågel behöver jag inte tänka på om bakgrunden är ljus eller mörk och exponeringskompensera för det, kör jag manuellt kan jag helt koncentrera mig på att få skärpan rätt, och det räcker för det är svårt nog ändå. Nästa avsnitt ska handla om ISO och Vitbalans för det är mycket en fågelfotograf ska ha koll på.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter