Från kursen: Fotografera fåglar

Microjustera

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Microjustera

Från kursen: Fotografera fåglar

Autofokussystemet är känsligt - fåglefotograf Jan Gustafsson lär dig att göra finjusteringar av det fasdetekerande systemet.
Köp medlemskap
Microjustera, det fasdetekteranden autofokussystemet är komplicerat och känsligt för bland annat temperaturväxlingar. Därför bör du ofta kontrollera att kameran ställer skärpan rätt. Gör den inte det så ska du finjustera systemet, eller microjustera som det heter på fackspråk. Hur du gör när du microjusterar kan du läsa om i kamerans instruktionsbok. Men vad du ska fotografera av när du microjusterar, står nog inte i instruktionsboken. Ett sätt är att köpa en dyr kalibreringsskiva, som den du ser på bilden. Ett billigare sätt är att bara fotografera av något lämpligt föremål. Här har jag tagit en transformator till en golvlampa och lagt på ett papptak. Om du väljer detta alternativet är det viktigt att transformatorn, står på en yta med struktur i som papptaket i mitt exempel. Då är det lätt att se om skärpan hamnar före, rätt eller efter föremålet som du fotograferar. Läser man i Canons instruktionsbok så står det såhär: Autofokusens fokuseringspunkt varierar något beroende på motivets, förhållanden, ljusstyrka, zoomläge och andra fotograferingsförhållanden. Även om du utför AF Microjustering kan det därför hända att fokuseringen ändå inte ställs på lämplig position. Det står också att: Det bästa är att utföra microjusteringen på den plats där fotograferingen ska ske. Det ger en mer exakt justering. Du förstår, det är långt ifrån säkert att kameran ställer skärpan rätt. Det vill säga, där du har satt fokuseringspunkten. Canon och Nikons system att microjustera liknar varandra. Och det är lite bökigt, det tar en stund att göra. Därför har Nikon på sina modeller, D5, D500 och D850, 2 olika sätt att microjustera. Det är det vanliga sättet och så ett nytt mycket enklare sätt. Jag skulle vilja beskriva Nikons nya sätt att microjustera, som halvautomatiskt. Håller det nu bara vad de lovar så skulle jag gärna vilja ha, den här Nikon-innovationen på mina Canon kameror. Men det har jag inte för Canon har gått en helt annan väg för att, komma till rätta med problemet med autofokusen. Istället för att göra det lättare att microjustera. Kan du på Canon 5D Mark IV ställa in skärpan efter det att du tagit bilden. Det vill säga, hemma vid datorn. Det låter nästan för bra för att vara sant. Och det är det också. Men att döma ut den här innovationen, vill jag inte. För helt klart är att i vissa situationer kan man förbättra skärpan, om den hamnat lite fel. Men den blir aldrig så bra som om den varit rätt från början. För att du ska kunna justera skärpan i efterhand, måste kameran ta 2 bilder samtidigt. Och det gör att kameran blir lite långsammare. Och långsammare är det sista jag vill att min 1D X Mark II ska bli. Det är fantastisk att kunna ta 14 bilder i sekunden med följande autofokus. Om följande autofokus och hur många fokuspunkter man ska använda, handlar nästa avsnitt om.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter