Från kursen: Fotografera fåglar

Luftföroreningar

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Luftföroreningar

Från kursen: Fotografera fåglar

För att fotografera fåglar i rörelse krävs att du har koll på dina kamerainställningar. Fågelfotograf Jan Gustafsson lär dig.
Köp medlemskap
Luftföroreningar, tro inte att du kan ta skarpa fågelbilder på långt håll, bara för att du köper ett 800 mm teleobjektiv. Dis, varmedaller och luftföroreningar är ofta orsaken till oskarpa bilder. Men är det så överallt? Nej, jag har många gånger tagit riktigt skarpa bilder på långt håll, uppe i Arktis och ner i Antarktis. Isbjörnen på bilden är så långt bort, att det är svårt att se den utan kikare. Ändå blev det en skarp bild, som jag är riktigt nöjd med. Men i Sverige är det svårare. Här är det ovanligt att luften är så ren att det går att få till, till den där riktiga skärpan på långt håll. Bilden på kärrhöken är ett exempel på hur dis i luften har gjort fågeln oskarp. Bilderna på hökugglan är tagna på samma plats och på ungefär samma avstånd, men med några dagars mellanrum. Den ena dagen var gråmulen, med en hel del dis i luften. Och den andra dagen var det klart väder, med lågt stående decembersol. Skillnaden är jättestor. Någon direkt lösning på problemet med, dis, varmedaller och luftföroreningar, finns egentligen inte. Det enda sättet som jag känner till, är att försöka komma närmare fågeln. Så att det blir mindre luft mellan dig och fågeln. Nästa kapitel handlar om att ställa in avståndet rätt. Att få skärpan på rätt ställe.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter