Från kursen: Fotografera fåglar

Histogrammet

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Histogrammet

Från kursen: Fotografera fåglar

Fågelfotograf Jan Gustafsson delar med sig av tips om hur han gör för att fånga riktigt fina och väkomponerade naturbilder.
Köp medlemskap
Histogrammet. Oavsett vilket exponeringsprogram du väljer, eller på vilket sätt du mäter ljuset så ska du ha koll på histogrammet, annars är det lätt hänt att du tar den ena bilden efter den andra när du får ett bra tillfälle utan att veta om de blir rätt exponerade, du tänker att den här chansen får jag inte missa och det är rätt, ta många bilder men känner du dig det minsta osäker på dina inställningar ska du ta en titt på histogrammet. Stapeln längst till vänster på histogrammet betyder helt svart, och längst till höger helt vitt, helt svart är inte så farligt, det kan jag stå ut med, men helt vitt, det är inte bra, det är bara i undantagsfall som det är okej, helt vitt betyder att det inte finns nån teckning i den ljusaste delen av bilden, man säger att bilden är utbränd, du kommer ihåg den vitvingade truten i Tidaholm som blev helt felexponerad när jag använde Flerfältsmätning, det mörka vattnet blev för ljust och den vitvingade truten så vit att den till stora delar helt saknade teckningar, det blev bara en vit yta, du ska alltid sträva efter att det ska finnas ett litet mellanrum mellan pixlarna som är längst till höger i histogrammet och högerkanten så som det är på bilden. För landskapsfotografering ska du optimera exponeringen, med det menar jag att du ska exponera så ljust som det bara går utan att någon del av bilden blir utbränd, om du tittar noga i histogrammet så kan du se att det finns ett litet mellanrum mellan det ljusa pixlarna längst till höger i histogrammet och högerkanten, det gör att du kan vara säker på att det finns teckning i vattnet som är den ljusaste delen av bilden, när du har kommit hem och satt dig vid datorn backar du exponeringen så att bilden ser lagom ljus ut, på så sätt får du fram lite mer detaljer i bilden än om du hade exponerat bilden lagom ljus ifrån början, här har jag backat exponeringen 2/3 bländarsteg, men vid fågelfotografering är min bestämda uppfattning att det bara är i undantagsfall som du ska optimera exponeringen, men hur är det nu, vill inte vi fågelfotografer ha så detaljrika bilder som möjligt, jo det är klart vi vill, men du vinner så lite detaljer genom att optimera exponeringen och du förlorar så mycket i andra ändan vad gäller tid, bländare och ISO så det är inget som jag rekommenderar vid fågelfotografering, försök istället att få bilden rätt exponerad ifrån början, med det menar jag att du helst inte ska behöva göra några större justeringar av exponeringen efteråt när du sitter hemma vid datorn. I nästa avsnitt ska jag tala om vilka exponeringsprogram som jag tycker att du ska använda dig av när du fotograferar fågel.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter