Från kursen: Fotografera fåglar

Fotografera fåglar i skogen

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Fotografera fåglar i skogen

Från kursen: Fotografera fåglar

Jan Gustafsson ger tips för när du vill fotografera fåglar i skogen. Sätt upp en fågelmatare - men glöm inte att be markägaren om lov.
Köp medlemskap
Fotografera fåglar mitt i skogen. När du tagit många bra bilder hemma i din trädgård. Vill du säkert gå vidare. Nästa steg kan vara att sätta upp en fågelmatare mitt i skogen. Där finns det arter som du normalt inte har i en villaträdgård. Jag tänker på arter som tofsmes och svartmes. En viktig detalj, glöm inte att fråga markägaren om lov, när du vill stätta upp en fågelmatare i skogen. Det brukar inte vara något problem, men du ska alltid fråga. Jag ska nu ge dig några konkreta tips. På hur du fotograferar fågel vid en matare mitt i skogen. Min kompis, Eva, hon har en riktig fågelrestaurang. Hon vet vad hon håller på med, för hon har alltid fullt med gäster. För det är som med fåglar som med människor, de vill äta gott. Det är ett riktigt smörgåsbord som hon dukar upp. Det är solrosfrön alla dagar i veckan. De får också jordnötter, havregryn, russin, smör och korv. För att lyckas med fotograferingen vid fågelmatningen. Är det viktigt att du sitter still och väntar in dina motiv. Är du dessutom gömd har du ännu bättre förutsättningar, för att få bra bilder. När jag är hos Eva, fotograferar jag oftast från min bil. En SAAB 900 från -92. Det är både bil, fotogömsle och bostad. Det är en riktig drömbil för en fågelfotograf. Den är svår att få tag på så jag förstår om du inte har en likadan hemma i garaget. Har du ingen gömslebil, får du sitta i din vanliga bil. Det viktigaste är att du sitter still. Har du ett fotogömsle är det naturligtvis det bästa. Då är det mer flexibelt, när det gäller placeringen. Men var du en gör, glöm inte gömslestolen. Den ska vara skön att sitta på för det kan bli många timmar när man har roligt. Så här ser det ut inifrån min bil. Det är likadant här som hemma i trädgården. Jag fotograferar inte fåglarna, när de sitter mitt i maten. Utan när de sitter bredvid maten. Här satte de sig oftast i granen, till vänster innan den flög ner och åt. Det var då som jag tog mina bilder. Det här är en tofsmes. En fin fågel, tycker jag. Jag vill helst att det ska vara lite snö på grenarna, för att det är snyggt. Snö gör också att du får, korta exponeringstider. Det behövs verkligen om du ska få skarpa bilder på småfåglar som rör sig snabbt. Här ser du en svartmes, en art som påminner om talgoxen i utseendet. Men den är mindre och finns bara i barrskogen. Mina råd är: Använd inte för lång brännvidd. Jag använder 200-400 mm brännvidd när jag fotograferar fåglar vid fågelmataren. Fotografera när ljuset är som bäst vid just din fågelmatare. Fotografera när det är snö på market och gärna rimfrost på grenarna, då får du snyggast bilder. Nästa avsnitt handlar om att det är, detaljerna som gör bilden.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter