Från kursen: Fotografera fåglar

Fota fåglar i din trädgård

Från kursen: Fotografera fåglar

Fotografera fåglar i din trädgård. Jan Gustafsson ger dig konkreta tips för hur du ska bygga upp din fågelmatarstation för bästa posering av småfåglar.
Köp medlemskap
Jag säger bara: Gå inte över ån efter vatten, med det menar jag att har du en trädgård, börja i den, men att ta bilderna när fåglarna sitter mitt i maten tycker inte jag blir bra, det är precis som att fotografera människor när de äter och har munnen full med mat, det blir inga bra bilder, jag vill ha snygga bilder, det får gärna se ut som att fåglarna sitter på en fin grangren ute i skogen en vacker vinterdag, problemet för mig är att jag inte har några granar i min trädgård, jag har bara stora björkar och det funkar inte, men lösningen är enklare än du tror, när julen är över tar jag julgranen och sätter ut den i trädgården, jag sätter den där ljuset och bakgrunden blir som bäst. Nu ska jag visa dig steg för steg hur jag gjorde för att ta den här bilden, jag satte ut två julgranar, den längst bort satte jag dit bara för att få några oskarpa grenar i bakgrunden, i den närmaste granen hängde jag en plastmugg som jag fyllde med solrosfrön, jag hängde plastmuggen så att fåglarna inte kunde flyga och sätta sig direkt i den, för såna här bilder vill jag inte ha, och minst lika viktigt är det förstås att det finns en fin gren rätt nära muggen som fåglarna gärna sätter sig på, det var när talgoxen satte sig på en sån gren som jag tog den här bilden, som du ser har jag tagit med rätt mycket mer än vad du såg på den färdiga bilden, jag gör det för att slippa röra kameran när fågeln satt sig på grenen, för rör jag kameran då är risken stor att fågeln blir rädd och flyger, skärpan ställer jag manuellt för det går fortare än att flytta fokuspunkten till fågelns öga, hemma vid datorn gör jag färdigt bilden, då beskär jag den och gör den slutgiltiga kompositionen, det här tillvägagångssättet fungerar bra om du har en fullformatskamera, då kan du beskära bilden rätt mycket och ändå ha bildkvalité kvar så det räcker, värre är det om du har en kamera med en APS-C-sensor, att beskära bilden från en redan liten bildyta är inte så bra för bildkvalitén. Nästa avsnitt handlar om att fotografera genom ett fönster.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter