Från kursen: Fotografera fåglar

Fota fåglar genom fönster

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Fota fåglar genom fönster

Från kursen: Fotografera fåglar

Jan Gustafsson ger tips för när du vill fotografera fåglar genom ditt köksfönster. Ett bra sätt att fota fåglar utan att de blir skrämda eller flyger iväg.
Köp medlemskap
Fotografera fåglar genom ett fönster, nu ska jag berätta för dig när jag fotograferade en duvhök genom ett fönster, en granne har en liten damm i sin trädgård där han matar änder, en dag ringde han och sa att en duvhök hade tagit en av hans gräsänder och satt och åt på den, han frågade om jag ville komma och fotografera höken och det är klart att jag ville, det tog inte många minuter förrän jag var där, men att smyga fram bakom knuten och ta bilder på duvhöken, det hade varit utsiktslöst, jag visste att han skulle flyga direkt om jag bara visade mig det allra minsta, därför blev min plan att fotografera den inifrån huset genom ett fönster, att fotografera genom ett fönster kanske du tycker låter tokigt, men många gånger går det riktigt bra, förutsättningen är att du har moderna fönster som är plana som till exempel isolerglasfönster, de är alltid plana, och som du ser tvingades jag fotografera väldigt snett genom fönstret om det skulle bli några bilder överhuvudtaget. Hur tror du bilderna blev? Om du frågar mig så säger jag att jag tycker de blev bra, jag tar många bilder, det ska du alltid göra när du fotograferar fågel, den här tycker jag blev bäst för den visar vilken kraftfull fågel duvhöken är, när du står bakom fönsterrutan känner fåglarna sig trygga och du kan fotografera dem utan att de blir skrämda och flyger sin väg, för det är klart att duvhöken såg mig, den ser ju mycket bättre än vi människor, men den visste att så länge fönstret var stängt kunde jag inte komma åt den, därför sitter den kvar och äter, nästa gång du ser en fågel utanför ditt köksfönster, fotografera den, det behöver inte vara en ovanlig fågel som en duvhök, det går lika bra med en gråsparv eller en skata, för det är med fågelfotografering som med allting annat, ju mer du tränar ju mer framgångsrik blir du, öva på vanliga fåglar så att du är beredd när duvhöken dyker upp. I nästa avsnitt ska jag ta med dig ut i skogen.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter