Udda tal i bildkomposition

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Udda tal i bildkomposition

Från kursen: Bildkomposition för fotografer

Lagen om udda tal, eller lagen om tre som den också kallas, gör att bilden känns lugn och balanserad. Udda antal motiv for the win!
Köp medlemskap
Känner du till kompositionslagen om udda tal? Ibland kan det också kallas, lagen om 3. Den här lagen, regeln säger att bilder uppfattas som visuellt tilltalande, om det finns ett udda antal komponenter i bilden. Och 3 verkar vara lite extra magiskt. – Så lite enkelt om du ska fotografera en gruppbild så har du tur, om det är 3, 5 eller 7 personer som vill vara med på den här gruppbilden. För då har du chans att få till en liten mer dynamisk bild. Är det 4 eller 8 så finns det tyvärr risk att uppställningen, hur du än gör, känns formell och tråkig. – Det är en svår regel för bröllops och familjefotografer att förhålla sig till. Men för oss andra så är det här en bra regel att använda. Det ojämna antalet är ett enkelt sätt att ge mer dynamisk känsla i bilden. – Varför vi är mer förtjusta i udda tal än jämna. Har det forskats en del om. Och forskarna har kunnat visa att vi människor, blir mer lugna när vi tittar på bilder med ett udda antal motiv. Men jag har inte kunnat hitta svar på exakt varför det är såhär. Annars är vi ju galna i symmetri. Kanske är det just därför vi gillar 3? Har du ett objekt i mitten och placerar ett objekt på var sida om det. Så blir det ju onekligen symmetriskt. Jag vill att du ska kolla på de här 2 bilderna, Camilla. En med ojämnt antal motiv och ett med jämnt antal motiv. Vilken av det här bilderna gillar du bäst? – Jag föredrar den vänstra bilden, med 3 i. – Varför? – Dels så är det tredjedelsregeln som kanske spelar roll. Sen så känns den mer estetiskt, känns skönare att titta på. – Jag har svårt att sätta ord på varför jag känner som jag känner. Men jag känner som du. Den är trevligare att titta på, på något sätt. Den vänstra bilden här med 3. – Den har ju en symmetri som känns tilltalande. Jag har en till exempelbild. Här har vi 3 och 4 igen. Här har vi en triangelform som är lätt att ta till i den vänstra bilden. – Det blir extra tydligt, det du pratade om innan. Om obalansen och att det inte blir symmetriskt i den högra bilden här. För här trillar ju motiven lite åt alla håll, känns det som. – Hade dom stått uppställda sida vid sida så hade det blivit kvadratisk, fyrkantiga som kan uppfattas lite tråkigare. Än den dynamiska triangeln. Ett sätt att kolla vad du själv tycker om udda tal. Är att börja kolla efter bilder med udda eller jämna antal personer eller objekt. Ta och bläddra igenom ett magasin och kolla på bilderna hur dom är uppbyggda. Kan du se när fotograferna har följt lagen om udda tal? Vad tycker du om bilderna?

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter