Bildkomposition - Porträtt

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Bildkomposition - Porträtt

Från kursen: Bildkomposition för fotografer

Vad vill du berätta med din bild? Välj bildutsnitt utifrån det. Tredjedelsregeln är en väldigt användbar regel för porträtt.
Köp medlemskap
Jag har svårt att tänka mig någon fotograf som aldrig någonsin kommer ställas inför utmaningen att ta ett fint porträtt på en vän eller bekant. Alla vill ha fina porträtt av sig själva. Åsikterna om vad som är ett bra porträtt råder det 1000 åsikter om. Men traditionellt så har man fördel av att hålla sig klassiska bildutsnitten, när placerar personen i sin bildyta. Vad vill du berätta med din bild? Välj bildutsnitt utifrån det. Tredjedelsregeln är också en populär och användbar regel för porträtt. Placera din modells öga eller ansikte i någon av de övre skärningspunkterna, mellan tredjedelarna. Det här kommer förhoppningsvis leda till att du fyller ut bildytan med ditt motiv. Den ovana fotografen placerar ansiktet i mitten och får, på tok för mycket yta och störande objekt runt sitt motiv. – Blickfånget får gärna vara inåt den negativa ytan i bilden, för att skapa balans i bilden. Om bilden i sig är ganska frilagd mot en jämn bakgrund. Är det vanligtvis en stor fördel. Det ger ett porträtt ett stort fokus bara på själva motivet och dess ansiktsuttryck och ögon. Bort med störande objekt i bakgrunden. Detta kan du åstadkomma genom att använda dig av ett teleobjektiv. Med en brännvidd på kanske 85 mm eller uppåt. Det ger dig möjlighet att renodla bilden och placera bakgrunden i mjuk oskärpa. – Bilderna som vi har att titta på i den här filmen. Har vår fantastiska frilanslärare, Therése Asplund tagit. Prisbelönt porträttfotograf. Första bilden som jag tänkte vi skulle titta på, är den här. Här har hon onekligen renodlat bilden. Det finns inte så mycket störande detaljer någonstans runtomkring, den här personen som stjäl uppmärksamhet. – Nä, hon har arbetat bra med brännvidden. – Hon har valt att inte ha personen i tredjedelsregeln utan centrerat. Nästa bild här. Nästan liknande bakgrund. Bildutsnittet någonstans runt en halvbild, skulle jag vilja säga. – Hon har beskurit bra här inte vid knäna utan mitt på låren. Så att man inte går vid någon led i kroppen. – Precis och tredjedelsregeln har hon tänkt på här. Ytterligare en bild som som jag tänkte vi skulle kika på. – Återigen renodlat. – Återigen tredjedelsregeln. – Behagliga färger. – Hur ser det ut med blickfånget här? – Hon blickar ju ut, framåt. Mot den negativa ytan. – Om du lär dig ta fina porträtt så kommer du att få otroligt mycket uppskattning, av din omgivning eller betalda uppdrag, om det är det du vill. En otroligt stor del av porträttfoto handlar om uttryck och kommunikation. Kolla på Moderskeppets kurser om porträttfoto, för att få en oslagbar grund att stå på. När du utöver kompositionen ska börja fundera på hur du, ska prata med din modell för att få fram naturliga och vackra uttryck.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter