Fotografera i ögonhöjd

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Fotografera i ögonhöjd

Från kursen: Bildkomposition för fotografer

En gyllene tumregel är att du som fotograf ska ta dig ner till samma nivå eller ögonhöjd med det du fotograferar. Undvik lathetsfällan!
Köp medlemskap
En lätt fälla att hamna i som fotograf är tyvärr lathetsfällan. Man ser ett motiv, höjer kameran till ögat och tar en bild. Alla bilder tas ur fotografens ögonhöjd. Det leder säkert till jättemånga fina bilder. Men det hämmar tyvärr också din kreativitet. Och kommer att göra din bilder väldigt enformiga. Särskild illa är det om du ofta fotograferar motiv som är mindre än du. Till exempel dina barn. – 100 bilder på ovansidan av ditt barns huvud. Det lämnar lite att önska på bildkompositionsfronten. En gyllene tumregel är att man som fotograf, ska tas sig ner till samma nivå eller ögonhöjd med det man ska fotografera. Man skapar en helt annan kontakt med ett barn eller ett husdjur till exempel. Om du får se dom direkt framifrån. – Jag har inga barn eller husdjur så jag får illustrera det här, med hjälp av mina kompisar. Här ser vi Alexis och Johanna som spelar spel. Ansiktena tar i den här bilden upp en väldigt liten del av bildytan. Inga av deras ögon syns. Sänker jag däremot kameran till motivens ögonhöjd så får tittaren mycket mer kontakt med dom. Deras ögon och ansiktsuttryck syns betydligt bättre. – Kan du själv inte gå upp eller ner på objektets ögonhöjd. Så använd din kameras utfällbara skärm och sänk eller höj kameran. Va inte en lat fotograf!

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter