Följa eller inte följa bildkompositionsregler

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Följa eller inte följa bildkompositionsregler

Från kursen: Bildkomposition för fotografer

Bildkompositionsregler är inte regler som du måste följa slaviskt. De är mer som rekommendationer, verktyg som hjälper dig att ta bättre bilder.
Köp medlemskap
Även om du redan nu instinktivt känner om en bild är bra. Så kommer du genom att lära dig dom här reglerna. Bli en skickligare fotograf. Och kunna komponera ännu bättre bilder framöver. Bildkompositionsregler är ju inte regler som du måste följa slaviskt. De är mer som rekommendationer, verktyg som hjälper dig ta bättre bilder. Trygghet som du kan luta dig emot medan du övar upp din fotografiska förmåga. – Det är lite som fotografens motsvarighet till skrivregler, av den typ du får lära dig i skolan. Variera långa och korta meningar för att få bättre flyt. Inled inte varje mening med samma ord. Dramaturgisk modell när du ska skriva en bok. Ha alltid en intresseväckande början, spännande mitten och ett rafflande slut. – För att bli skicklig på bildkomposition så behöver du lägga tid på, att analysera både andras och dina egna bilder. Lära dig omvända bildens element till former, linjer och se hur de förhåller sig till varandra. Så, tills vidare gäller: följ reglerna och öva. När du kan grundreglerna inom bildkomposition så har du en bra grund, för att utveckla ditt eget bildspråk. Genom att bryta måtten. – Se alltså reglerna som en guide att utgå ifrån. Sen lägger du till din egen touch för vad du tycker gör en bra bild. Vissa gånger kan en komposition som bryter mot grundläggande kompositionsregler, vara det allra bästa sättet att framhäva det som händer.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter