Fliken färg i Photoshop Elements

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Fliken färg i Photoshop Elements

Från kursen: Bildbehandla med Photoshop Elements, del 1

Med guiderna Förbättra färger och Ta bort färgskiftning kan du ta kontroll över färgerna. Se också hur du kan kombinera guiden med verktyg i snabbredigeringen.
Köp medlemskap
Under fliken Färg finns fyra guider, Lomo-kameraeffekt och Mättad filmeffekt är två guider som är helt automatiska, så dessa kan du testa själv om du vill, jag visar de två andra. Förbättra färger använder du för att justera färgerna i bilden, resultatet av Autofunktionen varierar från riktigt bra till riktigt dåligt, eller ingen effekt alls, som med vissa automatiska verktyg får du klicka och hoppas. Nja, här tycker jag att det bara blev en liten förändring men inte nån förbättring, jag återställer den. Nyans ändrar nyanserna i bilden, det vi i vardagligt tal kallar för färg, rött, blått, gult, grönt, det kallas i Photoshop Elements för Nyans. Titta på jackan! En dragning i reglaget ändrar färg på jackan till orange, grön, eller åt andra hållet till blå. Problemet är ju att allt annat i bilden också ändrar färg, kan det här vara användbart för nånting? Jag återställer. Mättnad är hur mycket färg det finns, skillnad mellan knallröd och blekröd, mellan illgrönt och grågrönt. Dra åt höger så ökar du mängden färg, du ökar alltså färgmättnaden, drar du åt vänster så minskar färgmängden. Dra inte för långt åt höger för då kommer du att få fula och konstiga effekter, det här känner du igen, det är ju precis samma som finns i Snabbredigeringen. Ljushet använder jag väldigt sällan. Om du ökar Ljushet så ökar du ljuset i bildens hela tonomfång, även de mörka delarna och det ser oftast inte bra ut om du jobbar med ett vanligt fotografi. Om du drar Ljushet åt vänster så blir allt i bilden mörkare, även de ljusa delarna, dessa ser då lätt smutsiga ut. Vill du justera ljushet är det bättre att du använder Nivåer eller Ljus. Men, kommer du ihåg verktyget Snabbmarkering i förra kapitlet? Det som gör att du kan markera en viss del av bilden och bara justera den? Det funkar också i Guidad redigering. Jag avbryter här. Jag öppnar bilden i Snabbredigeringen istället, tar en Snabbmarkering, markerar jackan och går till Guidad redigering och Förbättra färg, och markeringen är fortfarande med till den Guidade redigeringen. Om jag nu ändrar Nyans och Mättnad, så blir det här verktyget plötsligt riktigt bra. Guiden Ta bort färgskiftning använder du för att justera en bild som har fel färg i hela bilden. Det här är en bild som är tagen i en industrilokal med lite annorlunda belysning och kameran har inte lyckats justera färgen så bra och då gör du så här: Klicka på knappen Välj färgskiftning och sen klickar du på en yta i bilden som ska vara grå, du kan behöva klicka på några olika ställen innan du hittar rätt. Det där ser bra ut, här funkar det riktigt bra! Det här är en funktion som ibland är lysande bra, men problemet är att du alltså måste klicka på en yta i bilden som ska vara grå, och det finns ju inte i riktigt alla motiv.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter