Allt om att spara i Photoshop Elements

Lås upp avsnittet

För att kunna se avsnittet behöver du ha tillgång till kursen via ett medlemskap. Köp medlemskap

Allt om att spara i Photoshop Elements

Från kursen: Bildbehandla med Photoshop Elements, del 1

Spara din bild i rätt filformat.
Köp medlemskap
När du har bildbehandlat din bild färdigt och du är nöjd och vill behålla den, då måste du ju spara den. Du kan titta i Fotobehållaren och om du ser en symbol som ser ut som en liten pensel i hörnet, betyder det att bilden inte är sparad, och då går du till Arkiv > Spara. Spara sparar din bild med de ändringar som du har gjort sedan du öppnade den, så din gamla bild kommer att skrivas över, alltså försvinna, i vanliga fall. Om du öppnar en bild och bara testar lite olika verktyg och sen väljer Spara, då är du alltså av med din originalbild, men, för att minska risken att du av misstag förlorar en bild på det sättet så finns det en säkerhetsfunktion i Photoshop Elements. Så om jag nu väljer Spara ser du att programmet lägger till texten redigerad och sen en siffra som filnamn, på det sättet sparar du bilden som en ny bild med ett nytt namn. När du sparar ser du också rutan Inkludera i Elements Organizer, om du klickar i den kommer bilden att synas i Organiseraren, då blir den lätt att hitta framöver, jag föreslår att du har den ibockad. Du hittar också rutan ICC-profil, om den är förbockad, låt bocken vara kvar, ICC-profil har med bildens färg att göra, tar du bort bocken finns det en liten risk att färgerna i din bild visas på fel sätt. Du behöver också välja filformat. Har du bearbetat bilden i Snabbredigering så brukar JPEG vara ett bra val, har du jobbat i Guidad redigering eller Expertredigering är Photoshop-format ett bättre val på grund av att det kan finnas lager i bilden. Lager kommer jag prata mycket om senare i kursen, men jag vill ta upp det redan här i början av kursen, när det handlar om att spara bilder. Jag tänker att jag sparar den här bilden med namnet ljusare staty, för då vet jag vad som är gjort. Nu är den sparad som en ny fil med ett nytt namn, och i mappen där jag har bilderna ser det ut så här, där är originalet och här är den nya, sparad som en ny fil med ett nytt namn. Om du sen fortsätter att redigera bilden, till exempel höjer lite Färgmättnad och sen väljer Spara, då kommer inte frågan upp igen. Du kan ställa in vad du vill ska hända när du sparar en bild första gången och du gör det i programmets Inställningar, som du hittar under Redigera > Inställningar > Spara filer. Här står det: Första gången den sparas: Spara om det är ett original, det vill säga din originalbild som du inte har bildbehandlat. Fråga alltid betyder att Elements kommer att fråga dig varje gång du sparar bilden, om du vill skriva över din gamla bild eller om du vill spara som en ny. Spara över betyder att när du öppnar en bild första gången och sen sparar den, så kommer du att spara över din originalbild. Jag tycker att alternativet Fråga om original är bra, därför att när jag fortsätter att jobba så använder jag Spara-funktionen då och då medan jag arbetar, så jag har valt det här alternativet. Spara har förresten kortkommando Ctrl + S, och det är värt att lägga på minnet, spara lite då och då.

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om Foto

4,9

i betyg av 238 omdömen

Moderskeppet

Moderskeppet har 8 sajter med medlemskap. Det ger Sveriges största utbud av onlinekurser. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Om ModerskeppetKontaktOm personuppgifter