Fem tips för dig som vill bli bättre på att fota med iPhone

Fota med iPhone i sommar

Sätt fokus och exponering manuellt, använd självutlösaren, sätt igång serietagning, fotografera panoraman och bli osynligare och smidigare med hörlurarna.

Sanna Lund

Här är fem riktigt bra tips för dig som vill fota med iPhone. De fungerar givetvis med de flesta mobilkameror, även om det kan skilja sig lite åt från mobil till mobil.

1. Sätt fokus och exponering manuellt

Fota med iPhone: Sätt fokus och exponering

I iPhonens kamera-app ställer du in fokus och exponering på egen hand genom att trycka på skärmen. Där du trycker sätts fokus och kameran justerar ljuset efter just det området

I sommar är det smart att tänka på detta när du tar porträttbilder i motljus. iPhonen kommer automatiskt vilja exponera efter ljuset i bakgrunden, vilket gör att personen blir mörk.

Fokusera och exponera då istället efter ditt motiv genom att trycka på det. Bakgrunden kommer att bli väldigt ljus och kanske till och med tappa detaljer, men det kan det vara värt för en upplyst porträttbild.

Fota med iPhone: Mörk exponering

iPhonen exponerar automatiskt. Sanna blir lite för mörk.

Fota med iPhone: Ljus exponering

Med manuell exponering blir ansiktet bättre exponerat.

Du kan också styra ljuset lite extra genom att exponeringskompensera. Dra med fingret upp eller ner över den lilla solsymbolen bredvid fokus- och exponeringsrutan, för att ljusa upp eller mörka ner bilden ytterligare.

2. Använd självutlösaren

Alla har inte en selfie-stick i näven eller någon att be om att ta en bild, men det mesta går ändå om du vill. Det är ju fint att själv få vara med lite på bild.

Fota med iPhone: Självutlösare

Självutlösaren satt till 10 sekunder.

Utnyttja den inbyggda självutlösaren när du ska fotografera självporträtt eller grupporträtt under dina utflykter.

Ställ upp kameran mot något stadigt, ställ in 10 sekunder och spring på plats!

Lär dig använda självutlösaren på iPhone.

3. Använd bildserietagning

När det är dags för mamma att göra bomben från bryggan eller när släkten har vattenpistolskrig på gräsmattan är serietagning alldeles perfekt. Du vill ju i alla fall få en bra bild mitt i all rörelse.

Håll inne avtryckarknappen för att ta flera bilder i snabb följd.

Lär dig fota bildserier med iPhone.

Fota med iPhone: Kamerarullen i iPhonen
Markera favoriter
Behåll favoriter

Kom ihåg att sen gå igenom hela bildserien för att hitta den bästa bilden. Det gör du genom att gå in i Kamerarullen, klicka på bildserien och välja Välj…-alternativet längst ner i verktygsfältet.

Scrolla dig igenom bilderna och klicka på de bilder du tycker blev bra. Tryck sedan Klar för att bekräfta borttagning av resten.

4. Fotografera fler panoraman

Landskapsfotografen och Moderskepps-läraren Patrik Larsson fotar gärna vida vyer med panoramafunktionen i sin smartphone. Det går utmärkt och ger bra resultat. Se honom berätta mer i det här videoklippet.

Så kom ihåg att mäktiga panoraman över vackra landskap också kan fångas med smartphonen i sommar.

5. Bli osynligare och smidigare med hörlurarna

Visste du att du kan använda iPhonens hörlurar som avtryckare? Jo men visst! Genom att trycka på volymknappen för att höja ljudet tar du en bild.

Fota med iPhone: hörlurar

Det här knepet är särskilt smart när du vill vara lite mer osynlig i ditt fotograferande. Perfekt om du övar gatufoto i en ny spännande stad i sommar.

Det är dessutom behändigt om du behöver fota i en knepig vinkel där du inte kommer åt avtryckarknappen på skärmen. Tryck på plusset och fota loss!

Skulle du fotografera så mycket att mobilen blir full, ja då får du frigöra utrymme på din iPhone.

Dela dina bilder med världen – på Instagram

En gratis e-bok för dig som vill att världen ska ta del av dina bilder.

Få tillgång till e-boken

Senast uppdaterad: 25 april 2022